Pazar, Ekim 18, 2009
Ne kadar yaratıcısınız?
Çok zor olan bir ihtiyacı keşfettiyseniz, inovasyon fırsatını yakalamışsınız demektir
Etrafımızda markalar uçuşuyor. Ne tarafa baksak, hangi amaç için ilişki kursak, markalar bizi sarmalamış durumda.
Dünya üzerinde binlerce üretim yapılıyor. Her birinin bir markası var veya bir marka altında üretiliyor. Dünya rekabeti içinde bu ürünler arasında bizim markamız nasıl, nerede diye kendinize sordunuz mu?
Piyasaya yeni bir ürün hazırlanmasında Çinlilerin yeteneğine diyecek yok. Hatta buna “çekik göz” zekası diyebiliriz. Tabii Çinliler taklitte de çok ustalar. Bir Çin kuruluşunun, piyasaya çıkan yeni bir arabanın MR’ını alarak çoğaltması tam tamına 21 gün sürüyormuş, bunu biliyor muydunuz? Bu hıza kim yetişebilir ki?
Alıcı başka şeyler arıyor. Alışmadığı, görmediği, sıra dışı deneyimler görmek istiyor. Bu alanları yakalayabiliyorsanız, çok zor olan bir ihtiyacı keşfettiyseniz, inovasyon fırsatını yakalamışsınız demektir.
Müşteri sıra dışı deneyimleri bekliyor
Müşteri, sıra dışı deneyimleri bekliyor, daha önce görmediği, alışmadığı… Inovasyon fırsatı tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Müşterinin aradığı ama hiçbir yerde bulamadığı sıkıntının çözüm noktasında inovasyon gündeme geliyor.
Müşteri kendi hayalindeki ürünü bekliyor. Üreticilerin de artık müşteri dünyasına seslenmeye, müşterinin kafasındakini vermeye odaklanmak zorunluluğu bulunuyor. Müşteri nerede sıkılıyor ve ihtiyacını bulamıyorsa, kriz yaşıyorsa, o noktada yenilik ihtiyacı doğuyor. Kısaca, müşteriden ürüne doğru düşünmek adeta zorunlu.
Tüketici, ihtiyacının ne olduğunu tam olarak tarif edemiyor. Çoğu kez yaşadığı sorunu bile anlatması mümkün olmuyor. Belki de pazarlama yöneticilerinin esas olarak görevi; müşterinin kendisine bile ifade edemediği sorununu anlayıp, ona çözüm getiren inovasyonlar yapılmasını planlamak olmalı. Adeta müşterinin yaşamının içine dalıp, onunla birlikte solumalı, onu incelemeli ve sorunlarına çözüm üretmelidirler.
Değişen müşteri beklentilerini en iyi ve en hızlı anlayan ve inovasyon yaparak bunlara çözüm üreten şirketler, krizden en fazla yararlanan şirketler olacaktır.
Alt Pazar inovasyonunu önemseyin
Ekonomi içinde, mevcut pazar yanında, Alt Pazar inovasyonu da daha geniş kitlelere hitap edebilmek için gündeme geliyor. Tüketmeyenleri tüketici yapmak, daha geniş kitlelere açılmak önemli. Özellikle ülkemiz gibi dar gelirli nüfusu fazla ekonomilerde, o nüfusa hitap edecek alternatif markaların yaratılması ve hızla büyümesi sıra dışı bakış açısı ve sıra dışı inovasyon yaklaşımı ile oluşuyor.
Aslında dünya ekonomisi içinde “inovasyon ekonomisi” yeni bir alan oldu. Gelecek de galiba burada, ekonomilerin canlanmasını sağlayacak itici güç olarak kullanılabilir. Dünya üzerinde markaları başarıya götüreek birçok nokta olabilir, ancak, para kazandıracak en önemli üç noktayı şöyle özetleyebiliriz : yeni fikirler, yeni fikirlerin hayata geçirilmesi ve pazarlama.
Farklı olabilmek için farklı düşünmek, farklı yaratmak gerekir
Farklılaştırılmış değer yaratmak, kuruluşların başarısını ve geleceğini etkiliyor. Peki o zaman farklı değeri nasıl yaratabiliriz? Fırsatları belirleyeceğiz, gözlem yapacağız, gelişmeleri takip edeceğiz ve değeri yaratacağız.
İhtiyaçları fark etmek, inovasyon kültürü, fikirler, inovasyon süreci ve organizasyon, fırsatlar, geliştirme ve uygulamak, ürünler, hizmetler, süreçler, farklı olabilmek için farklı düşünmek farklı yaratmak gerekir. Bunları bilirsek, daha çabuk başarıyı yakalarız.
Bütün bunlarla birlikte, dünyanın içinde bulunduğu teknolojik değişim ve gelişim, inovasyon boyutlarını ve konularını ve hatta alanlarını, araçlarını değiştirdi. Ne yaparsanız yapın, internet ortamında da farklılığınızı ortaya koymalısınız ki, hedef kitleleri yakalayabilin.
Bir ülkenin yaşam standardı, rekabet gücünün artışı ile doğru orantılı. Rekabet gücü için üretkenliğin teşviki önem taşıyor. Üretkenliği artıran en önemli araç inovasyondur. Bu nedenle inovasyon, ülkeler için ekonomik büyümenin, artan istihdamın ve yaşam kalitesinin anahtarıdır.
Markalara para kazandıracak en önemli üç nokta :
- yeni fikirlerin keşfedilmesi,
- bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve
- pazarlanması
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)